Opleiding industrieel ingenieur? Kies een van de vele opties

Gebeten door wetenschap, techniek én praktijk? Dan is een opleiding industrieel ingenieur wellicht iets voor jou. Jou wacht een mooie job en een mooi loon.

Welkom, je bent op deze pagina terechtgekomen. Dat betekent dat je gebeten bent door wetenschap en technologie én tegelijk graag met de beide voeten in de praktijk staat. Op zoek naar een opleiding industrieel ingenieur? Of beter gezegd, de opleidingen industrieel ingenieur in België, want er zijn er inderdaad veel. Daar mogen we met zijn allen trouwens best trots op zijn, want ons onderwijs levert goede en competente ingenieurs af. Pluim voor België!

“De Belgische ingenieurs staan erom gekend hoogstaand en kwaliteitsvol werk af te leveren.”

In deze blog tonen we je de weg doorheen het overgrote aanbod opleidingen industrieel ingenieur. Eén ding hebben ze gemeen. De opleidingen industrieel ingenieur duren allemaal minstens vier jaar, althans in Vlaanderen. Je volgt ze hetzij aan een faculteit, hetzij aan een departement industriële ingenieurswetenschappen van een universiteit. De Franse Gemeenschap wijkt daar een beetje van af. Daar duurt de opleiding industrieel ingenieur een jaar langer, dus in het totaal vijf jaar.

In een vorige blog hebben we het gehad over wat een industrieel ingenieur doet. Ook daar hadden we het kort over het verschil tussen een industrieel en een burgerlijk ingenieur. Hier borduren er nog wat verder op dat thema. De eerste krijgt wel eens de naam ‘uitvoeringsingenieur’ , terwijl de tweede ‘conceptingenieur’ wordt genoemd. De woorden zeggen al veel. De inhoud van de opleiding industrieel ingenieur is inderdaad meer op de praktijk gericht.

Je kan bachelor en master in de Industriële Wetenschappen worden in Vlaanderen aan de KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en Universiteit Hasselt.

Weetje: ook opleidingen industrieel ingenieur bij Defensie

Je kan het masterdiploma van industrieel ingenieur ook halen aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel, in de polytechnische faculteit POL, een van de twee faculteiten daar. Of via een opleiding tot industrieel ingenieur aan een burgeruniversiteit of burgerhogeschool. Beide opleidingen duren dan vijf jaar.

Heb jij het profiel van een industrieel ingenieur?

  • Heb je interesse voor wiskunde, wetenschappen, techniek en technologie?
  • Ben je geïnteresseerd in kennis die je moet toepassen?
  • Los je graag praktische problemen op op een creatieve manier?
  • En heb je een attitude voor nauwkeurigheid en volledigheid?

De vragen allemaal met ja beantwoord? Twijfel dan niet langer, je hebt het ideale profiel voor een opleiding industrieel ingenieur. Nu alleen nog uitzoeken naar welke sector je interesse het meest uitgaat.

Liefde voor wiskunde en wetenschappen is echt een must, dat merk je algauw in de bacheloropleiding industriële wetenschappen. Daar krijg je een enorm brede inleiding in vakken als wiskunde, chemie, fysica en biologie. Maar uiteraard is dat niet het enige.

  • Je leert er kritisch na te denken en te handelen,
  • ontwikkelt tal van vaardigheden op het vlak van management,
  • leert efficiënt samen te werken, verantwoordelijkheid te nemen en leiding te geven,
  • en je leert er vlot en duidelijk te communiceren – ook zéér belangrijk in een job als industrieel ingenieur.

Wat zijn de opleidingen industrieel ingenieurs? De keuze is reuze!

1. Academische bacheloropleidingen in de industriële wetenschappen

Je kan kiezen uit een resem opleidingen industriële wetenschappen zoals bouwkunde, chemie, elektromechanica, elektronica-ICT, industrieel ontwerpen, informatica en zelfs nucleaire technologie.

In je bacheloropleiding ontdek je geleidelijk aan waar je échte interesses liggen. In de daaropvolgende masteropleiding verdiep je je kennis nog verder en specialiseer je je in een technologisch domein. Echte theoretische kennis hoef je niet te verwachten. De kennis die je verwerft is veeleer toepassingsgericht en probleemoplossend.

Typisch voor de bacheloropleiding zijn de vele oefeningen en practica in de laboratoria. Tijdens de talrijke projecten – individueel en in groep – en stages kom je in contact met reële situaties.

2. Academische masteropleidingen in de industriële wetenschappen

Ook hier kan je kiezen uit verschillende expertisedomeinen en afstudeerrichtingen om jezelf master in de industriële wetenschappen te mogen noemen.

  • Bouwkunde
  • Biochemie
  • Chemie
  • Chemische technologie
  • Civiele techniek
  • Elektromechanica
  • Elektronica-ICT
  • Elektrotechniek
  • Energie
  • Industrieel ontwerpen
  • Informatica
  • Land- en tuinbouwkunde
  • Landmeten
  • Milieukunde
  • Nucleaire technologie
  • Textieltechnologie
  • Verpakkingstechnologie
  • Voedingsindustrie

Twee opleidingen industrieel ingenieur uitgelicht

We lichten er slechts twee uit, maar zoals je hierboven ziet, is de keuze enorm.

Opleiding industrieel ingenieur bouwkunde

Eens afgestudeerd kom je vooral terecht in de uitvoering van bouwwerken. Je realiseert bouwconstructies en doet daarvoor de stabiliteitsberekeningen. Deze constructies hebben inderdaad een stevige structuur nodig om de tand des tijds te doorstaan.

Je ontwerpt gebouwen, wegen, bruggen, huizen, kantoren, shoppingcentra, voetbalstadions, wegen, tunnels, bruggen… Vaak ben je verantwoordelijk voor de project- en werfleiding. En net daarom wordt in de opleiding industrieel ingenieur heel veel aandacht besteed aan het efficiënt samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, leiding geven, en vlot en duidelijk communiceren.

Opleiding industrieel ingenieur elektromechanica

Getriggerd door robots, motoren, 3D-ontwerpen? Dan is deze opleiding er een voor jou! Je leert machines virtueel te ontwerpen, te programmeren, prototypes op te bouwen en te beheren. Verder leer je hoe:

  • een motor werkt,
  • je installaties virtueel ontwerpt, beheert en onderhoudt,
  • de nodige elektrische energie opwekt, transporteert en doordacht gebruikt,
  • en je gebouwen verwarmt én koelt.

En na de opleiding? Meteen bij Tec aan de slag als industrieel ingenieur!

Zonder werk zal je nooit zitten, want ook het aanbod jobs is reuzegroot. Zo hebben we onder meer jobs in de aanbieding voor een industrieel ingenieur elektromechanica en een industrieel ingenieur bouwkunde.

Afijn, we kijken ernaar uit kennis met je te maken zodra je de opleiding industrieel ingenieur hebt afgerond.

Ons voorstel? Kom je al eens voorstellen nog voordat je je diploma in handen hebt. Dan laten we je al even kennismaken met Tec en kan je met eigen ogen zien in welke aangename werkomgeving en bij welke leuke collega’s je terechtkomt.

We tonen je de opleidingsmogelijkheden die je in onze Academy kan volgen en die je op de hoogte houden van de allernieuwste ontwikkelingen en technologieën. De uitdagende opdrachten die je hier te wachten staan. De verantwoordelijkheid die je hier zal dragen. De ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden die je hier zal kunnen grijpen.

Collega’s kunnen je dan weer alles vertellen over het aantrekkelijke loon van een industrieel ingenieur en de resem extralegale voordelen die ze krijgen. Boven op de erkenning en waardering voor het geleverde werk.

Bij Tec zorgen we ervoor dat je op die plek terechtkomt waar je talenten het best tot uiting komen. Altijd opnieuw houden we bij de keuze van je toekomstige werkomgeving rekening met je persoonlijkheid en interesses. Jij krijgt altijd het laatste woord!

Zeggen de volgende woorden je iets? Passie, integriteit én een positieve kijk op het leven? Met die zaken kom je dagelijks in contact als je werkt bij Tec.

Heb je goesting om je talenten ten dienste te stellen van ons dynamisch team? We kijken ernaar uit je te ontmoeten na je opleiding industrieel ingenieur.

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs