Gezocht: project consultant en projectingenieur, meervoud!

Tec zoekt een project consultant en projectingenieur in véél domeinen. De COO legt uit. Klik door voor een job in een dynamische werkomgeving vol variatie.

Tec is als projectsourcingbedrijf voortdurend op zoek naar mensen die de functie van project consultant of in het bijzonder projectingenieur kunnen invullen. COO a.i. Michiel Van den Brande geeft uitleg hoe Tec probeert die profielen te vinden én aan het bedrijf te binden.

Wat doet Tec eigenlijk? Wat is jullie corebusiness?

Michiel Van den Brande: “In het mooie Antwerpse dialect wordt Tec omschreven als een “détacheringsbedrijf”, maar we gebruiken toch liever de officiële naam. Tec is een projectoutsourcingbedrijf gespecialiseerd in white collar-profielen – bedienden dus – en dan nog vrijwel uitsluitend technische profielen.”

“Het gros van de mensen dat voor ons werkt is hooggeschoold en beschikt over een diploma van bachelor of ingenieur in een technische afstudeerrichting. Af en toe zitten daar ook A2-ers tussen die doorgegroeid zijn omwille van hun jaren ervaring en specialisme.”

Tec voelt wellicht ook de schaarste op de technische arbeidsmarkt. Is het moeilijk om genoeg mensen te vinden?

“We mogen niet klagen, er komen nog steeds meer mensen in dienst dan dat er weggaan, maar uiteraard kan altijd alles beter. We werken er hard aan de retentie bij Tec te verhogen en dat doen we door onze medewerkers leuke extra’s te bieden. Maar dat is niet zo evident.”

“Tussen onze 360 werknemers zitten er inderdaad veel verschillende profielen en leeftijdsklassen. Juniors en seniors werken in team naast elkaar en elk heeft zijn eigen verwachtingen. Starters verwachten uiteraard andere zaken dan meer ervaren mensen.”

Wat is een project consultant? Want dat is de algemene naam voor de profielen die jullie zoeken?

“Project consultant is de overkoepelende naam voor een dertigtal coreprofielen, we hebben uiteenlopende vacatures voor tekenaars, projectmanagers, projectleiders, werkvoorbereiders, projectingenieurs… ”

“Een project consultant is letterlijk iemand die een project doet bij een klant. Dat kan een project zijn van zes maanden, een jaar tot zelfs ettelijke jaren. Maar altijd gaat het om technische uitdagingen.”

Waarom nemen jullie klanten geen eigen personeel in dienst voor die grote projecten?

“Omdat het vaak om een fluctuerende business gaat, zeker in multinationals. Het ene jaar liggen de budgetten hoger in vergelijking met het andere jaar, maar dat heeft alles te maken met de prioriteiten van het bedrijf. In dat geval is het moeilijk om effectief mensen in vaste dienst te nemen omdat de kans bestaat dat je die na een jaar moet laten gaan.”

“Bovendien focussen multinationals zich op hun core-activiteit en dat is hoofdzakelijk productie. De activiteiten daarnaast vullen ze makkelijker met externe mensen in. Werken met een tijdelijke werknemer van Tec is dan dé oplossing.”

“Onze medewerkers voeren hun opdrachten en projecten trouwens uitstekend uit, want we merken dat ze vaak na een bepaalde tijd, zodra er weer budget is, opnieuw gevraagd worden om een nieuw project te doen bij dezelfde klant.”

Wat zijn de grootste uitdagingen in jullie business?

“Zoals ik al heb gezegd beschikken we over dertig coreprofielen, maar uiteraard kan één coreprofiel verschillende functies uitvoeren. Een tekenaar kan bijvoorbeeld worden ingeschakeld als werkvoorbereider.”

“Telkens wanneer we iemand nieuw aanwerven doen we een technische screening. Daaruit blijkt dan in welke domeinen die persoon aan de slag kan. Veel van onze profielen kunnen heel flexibel worden ingezet. Dat willen we niet alleen duidelijk maken aan potentiële kandidaat-sollicitanten, maar ook aan onze klanten.”

“We moeten niet alleen nieuw bloed aantrekken, maar ook onze klanten leren dat de arbeidsmarkt snel verandert. Dé witte raaf aantrekken is niet langer mogelijk. Samen met de klant moeten we kijken naar welke elementen echt belangrijk zijn en daarop inzetten. Profielen die voor 70-80% matchen zijn zeer goede alternatieven omdat we hun extra opleidingen kunnen geven. De enige voorwaarde is dat de juiste motivatie en persoonlijkheid aanwezig moeten zijn.”

“Het valt ons trouwens op dat de grote namen stelselmatig afstappen van hun hoge personeelseisen. Dat is uiteraard het gevolg van de schaarste op de markt van hoogstaande technische profielen.”

In welke domeinen heb je een project consultant nodig?

“Een project consultant is inzetbaar in veel domeinen. Maar in de zwaardere industrieën waar er projecten zijn zoals de (petro)chemie, farma, metaal, voeding, … liggen de profielen allemaal wat in dezelfde lijn. Daar kunnen we verschillende mensen laten doorstromen.”

“Van elke project consultant verwachten we dat ze technische kennis hebben en zelfstandig werk kunnen verzetten.”

Welke project consultant vacature zoeken jullie het meest? Ik gok op projectingenieur?

“Inderdaad, we zoeken niet één projectingenieur, maar zeker twintig, in ongeveer al onze expertisedomeinen. De markt schreeuwt naar project consultant-profielen als projectingenieur, en dat doen wij dus ook. Helaas lopen ze niet bij bosjes rond.”

“Om projectingenieur te zijn moet je toch wel het opleidingsniveau master industrieel of burgerlijk ingenieur hebben, of een gelijkwaardig niveau door jaren ervaring.”

Vertel eens, wat doet een projectingenieur eigenlijk?

“Een projectingenieur bevindt zich net onder de projectmanager. Een projectmanager is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een groter project dat soms te groot is om alleen te beheren. In dat geval delegeert hij bepaalde deelprojecten aan een projectingenieur.”

“Die wordt vervolgens verantwoordelijk voor de planning van het deelproject, de oplevering, het geven van presentaties aan stakeholders, rapportage, meetings met alle verschillende diensten binnen het bedrijf, technische controle van de gemaakte tekeningen en/of berekeningen, …. Verder spreken ze met toeleveranciers, onderhandelen ze over de prijs of over afrekeningen die niet correct zijn.”

“Dat alles vraagt een flexibele en generalistische instelling, en veel sociale en commerciële skills.”

Een projectingenieur als project consultant zoeken lijkt me een zoektocht naar een witte raaf?

“Ja, dat kan je wel zeggen. Maar ze bestaan! We mikken vooral op een projectingenieur die minimaal drie à vier jaar bezig is. Onze klanten verwachten een bepaalde basismaturiteit en daarbij is een minimum aan ervaring toch vereist.”

Hoeveel schuift het loon van een projectingenieur?

“Dat valt goed mee, en zeker bij Tec. Om de zoveel tijd vergelijken we de lonen op de markt en we engageren ons om iets boven de marktwaarde te betalen. Bovendien voorzien we verschillende stevige opleidingen per jaar en krijgen onze medewerkers een ruim aanbod van extralegale voordelen.”

Jullie werken ook met freelancers? Een freelance consultant mag zich bij jullie aanmelden?

“Inderdaad, ook als freelancer kan je bij Tec starten als project consultant in verschillende opdrachten en functies. Bij de junior profielen zien we niet zo vaak freelancers omdat die nog zoeken naar hun specialiteit. Maar bij project consultants die al meerdere jaren actief zijn en een bepaald specialisme hebben opgebouwd, zien we het aantal freelance profielen stijgen.”

“Aangezien we veel ervaren mensen werken hebben op projecten bij klanten met de nodige specialisatie is het normaal dat een kwart van onze consultants freelance is.”

–> Zin om deel uit te maken van het dynamische dream team van Tec?

Solliciteer dan nu meteen! We kijken ernaar uit je te leren kennen.

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs