Het loon van een industrieel ingenieur is opvallend hoog

Technische profielen blijven gegeerd. Het loon van een industrieel ingenieur is vrij hoog. Maar vergis je niet, werksfeer blijkt belangrijker dan geld.

Ben je een industrieel ingenieur? Dan maakt het niet uit in welke sector je actief bent, want je ligt overal goed in de markt. Het loon van een industrieel ingenieur is doorgaans hoog. Dat heeft te maken met de goede kwaliteit van de opleidingen in België, maar uiteraard ook met de technische krapte op de arbeidsmarkt. Technische profielen zijn en blijven gegeerd.

Werksfeer blijkt belangrijker dan hoog loon

Vergis je echter niet. Een bovengemiddeld loon is uiteraard meegenomen en dat geldt voor iedereen. Maar uit onderzoek blijkt dat een industrieel ingenieur zijn loon niet het allerbelangrijkste vindt.

Wat voor hem dan wel op de eerste rij staat? Zaken als bedrijfscultuur, werksfeer en werkomstandigheden, en ook opleidingsmogelijkheden. Pas op de vierde plaats komt dat goed loon ter sprake.

Ook hoog op de waarderingsschaal – zeker van de jongere generatie industrieel ingenieurs – staan uitdagende opdrachten, erkenning, waardering en verantwoordelijkheden, en uiteraard alle mogelijke ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden.

En dat, beste lezer, vind je bij Tec. Niet talmen, laat van je horen!

Wat is het loon van een industrieel ingenieur?

Het loon van een industrieel ingenieur hangt uiteraard af van verschillende factoren. Niet alleen van het aantal jaar ervaring en anciënniteit in je job, maar ook van jouw specifieke taak als industrieel ingenieur. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag als coördinator, werfleider en projectleider. Elke taak en positie heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en daar hoort uiteraard het juiste loonzakje bij.

Waar kom je als ingenieur terecht?

Ook de sector waar je als industrieel ingenieur te werk wordt gesteld heeft een invloed op je loon. Zo kan je terechtkomen in de wereld van de bouw, IT, technische sector en zelfs in de luchtvaart. En sommige sectoren betalen nu eenmaal meer dan andere. Niets nieuws onder de zon hier.

We verklappen al gauw even dat het loon van een industrieel ingenieur in de metaal en chemie het hoogst is. Het loon van een industrieel ingenieur in de bouw en bij ingenieursbureaus zal dan weer iets lager liggen. En ook in een kleiner bedrijf zal je een lager loon ontvangen dan in de grotere bedrijven. Maar de verschillen blijven allemaal schappelijk.

Ten slotte heeft ook de regio waar je werkt een invloed op je salaris. Een ingenieur die zijn job in Brussel heeft, verdient meestal meer dan een ingenieur bij een bedrijf in West-Vlaanderen.

Wat is het gemiddelde loon van een industrieel ingenieur?

Een industrieel ingenieur verdient vrij goed zijn boterham en mag zelfs rekenen op een hoger loon. Het gemiddelde loon – ook wel de mediaan genoemd – cirkelt rond de 4.260 euro bruto per maand (volgens ingenieursvereniging ie-net). Dat is zelfs nog iets meer dan het gemiddelde loon van een bio- of burgerlijk ingenieur.

Wat ook duidelijk opvalt? Het bruto maandloon van een industrieel ingenieur zit niet alleen boven het loon van de gemiddelde Belg, het ligt zelfs 29% hoger dan de mediaan.

Conclusie? Ingenieurs verdienen goed hun boterham, én het beleg op die boterham kan al eens wat meer zijn dan choco.

En dan zijn er nog de vele extra's: welke extralegale voordelen zijn er?

Industrieel ingenieurs, zowel mannelijke als vrouwelijke ingenieurs, genieten bovendien heel wat extralegale voordelen. We lijsten even de meest gangbare op, in dalende volgorde van aanbod.

  • dertiende maand
  • eindejaarspremie
  • hospitalisatie- of ziekteverzekering
  • groepsverzekering of pensioenplan
  • maaltijdcheques
  • laptop en gsm
  • bedrijfswagen met tankkaart
  • ecocheques

Sommigen krijgen zelfs aandelenopties, cultuur- of sportcheques, een commissie of terugbetaalde kinderopvang. Maar dan hebben we het over een heel beperkt aantal.

Weet je wat ook meegenomen is? De gemiddeld 29 vakantiedagen die een industriële ingenieur per jaar geniet. Daar hoor je de meeste ingenieurs niet over klagen.

In het algemeen scoort hun geluksgevoel vrij hoog: vier of de tien geeft zijn leven (privé en professioneel samen) een geluksscore van 8, 9 of 10 (Bron: Jobat Salarisrapport 2021).

Loon van een beginnend industrieel ingenieur?

Vlaamse industriële ingenieurs hebben een goede opleiding genoten en zijn gegeerd op onze krappe arbeidsmarkt. Bedrijven pakken voor die profielen dus uit met hoge lonen, en daar pikken ook starters een graantje van mee.

Als jonge industrieel ingenieur mag je rekenen op een gemiddeld marktconform salaris van 2.800 euro bruto. Mooi startersloon, toch?

Hoeveel verdient een jonge ingenieur?

Als beginnend jonge ingenieur verdien je al goed je brood, en daar komen dan nog eens de bijbehorende extralegale voordelen bij. Maar uiteraard spelen anciënniteit en ervaring ook een belangrijke rol. Naarmate dat je langer actief bent als industrieel ingenieur zie je het aantal euro per maand dat je krijgt aanzienlijk stijgen.

Gemiddeld loon industrieel ingenieur 5 jaar ervaring // Coördinator // Werfleider // Projectleider

3100 euro bruto/maand // 3400 euro // 3000 euro // 3300 euro

Gemiddeld loon industrieel ingenieur 10 jaar ervaring // Coördinator // Werfleider // Projectleider

3500 euro bruto/maand // 3800 euro // 3400 euro // 3700 euro

Gemiddeld loon industrieel ingenieur 20 jaar ervaring // Coördinator // Werfleider // Projectleider

4400 euro bruto/maand // 4450 euro // 4150 euro // 4500 euro

Specifiek op zoek naar loonbarema industrieel ingenieur?

Check dan even het Salariskompas uit. Ook daar vind je meer dan genoeg informatie over het loon van een industrieel ingenieur in kleine en grote bedrijven.

Ga bij Tec aan de slag als industrieel ingenieur!

We hebben onder meer jobs in de aanbieding voor een industrieel ingenieur elektromechanica en een industrieel ingenieur bouwkunde.

Laat van je horen! Je komt terecht in een topteam én in een topfunctie met, zoals we hierboven al aanstipten:

  • een aangename werksfeer en bedrijfscultuur
  • leuke collega's
  • goede werkomstandigheden
  • tal van opleidingsmogelijkheden
  • aantrekkelijk loon en een resem extralegale voordelen
  • uitdagende opdrachten
  • erkenning en waardering voor het geleverde werk
  • veel verantwoordelijkheid
  • en de nodige ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden

Werken bij Tec is niet alleen een goede carrièremove, het geeft je vast en zeker ook een boost op het persoonlijke vlak. Want bij Tec maken we er een missie van éérst jouw skills en kerntalenten te ontdekken. Pas daarna gaan we ermee aan de slag.

Dat betekent concreet dat we ervoor zorgen dat je op die plek terechtkomt waar je talenten het best tot uiting én tot zijn recht komen. Uiteraard houden we bij de keuze van je toekomstige werkomgeving rekening met je persoonlijkheid en interesses. En krijg jij het laatste woord!

Zeggen de volgende woorden je iets? Passie, integriteit én een positieve kijk op het leven? Met die zaken kom je dagelijks in contact als je werkt bij Tec.

Heb je goesting om je talenten als ingenieur ten dienste te stellen van ons dynamisch team? Zeker nu je een goed beeld hebt van het loon van een industrieel ingenieur?

Gewoon doen! Neem NU contact met ons op! We hebben trouwens nog heel wat andere jobs in de aanbieding.

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs