Wat doet een industrieel ingenieur?

Wat doet een industrieel ingenieur? Die zet vooral theoretische kennis om in hoogstaande praktische toepassingen.

Als industrieel ingenieur wacht je een gouden toekomst, want er is overal een enorm tekort aan dat soort deskundigen. Baseline zijn er meer vacatures dan ingenieurs. En net omdat het aanbod van jobs voor een industrieel ingenieur zo groot is, kan je echt op zoek gaan naar jouw droomjob, in een bedrijf dat bij je past want op elk potje past een dekseltje. Het antwoord op de vraag ‘Wat doet een industrieel ingenieur?’ is vrijwel universeel. Op een aantal verschillen na omdat je nu eenmaal in veel verschillende sectoren aan de slag gaan.

Klinkt variatie als muziek in de oren? Dan is Tec een voortreffelijke keuze!

Wat doet een industrieel ingenieur?

Want “industrieel ingenieuren” bestaat natuurlijk niet. Een industrieel ingenieur vertaalt theorie naar praktijk. Hij/Zij/X – in het vervolg van deze tekst hebben we het gemakshalve enkel over ‘Hij’ – houdt zich NIET in per se bezig met wetenschap en technologie.

Wat doet hij dan WEL? Hij gebruikt de kennis uit beide domeinen om een technologische toepassing te maken die werkbaar én efficiënt is. Vaak slaagt hij erin een complex probleem op een creatieve en innovatieve manier op te lossen.

Het wiel? Dat is al uitgevonden. Daarom streeft een industrieel ingenieur dikwijls naar het verbeteren van oudere technologieën. Eerst bekijkt hij ze grondig, analyseert en onderzoekt hij ze. Vervolgens maakt hij ze sneller, efficiënter, duurzamer en goedkoper. Een ware topfunctie.

Wat doet een industrieel ingenieur verder nog? Als industrieel ingenieur stuur je industriële productieprocessen aan. Je ontwerpt, ontwikkelt, test en evalueert geïntegreerde systemen. Daarbij verlies je nooit de volgende factoren uit het oog: het menselijke, de kwaliteit, de logistiek, de kosten-batenanalyse en de coördinatie van de productie. Een hele boterham, niet?

Het verschil tussen burgerlijk en industrieel ingenieur?

Een burgerlijk ingenieur werkt vooral wiskundig, analytisch en abstract. Die houdt zich in de eerste plaats actief bezig met het ontwerpen van prototypes ten voordele van de maatschappij.

Een industrieel ingenieur op zijn beurt houdt zich meer bezig met de praktische toepassing van die prototypes in uiteenlopende sectoren: van hard tot zacht. Van bouwkunde, over (bio)chemie, civiele techniek, elektromechanica, elektronica en elektrotechniek, energie…. tot verpakkingstechnologie, voedingsindustrie en uiteraard ook de wereld van de zorg.

“Kort samengevat, wat doet een industrieel ingenieur en wat doet een burgerlijk ingenieur? Beiden zijn wereldverbeteraars. Ze zijn de motor van onze moderne economie en maatschappij en dragen de sleutel tot ontwikkeling en innovatie.”

Zoveel werkgebieden voor een industrieel ingenieur

De vraag ‘Wat doet een industrieel ingenieur?’ heeft geen pasklaar antwoord omdat er inderdaad zoveel verschillende werkgebieden zijn. In de opleiding tot industrieel ingenieur kan je heel polyvalent kiezen voor de volgende specialisaties:

  • Hoogtechnologische machines
  • Onderzoek en ontwikkeling
  • Klimaat en energie
  • Voeding en transport

De mogelijkheden voor een industrieel ingenieur zijn inderdaad zeer uiteenlopend – excuseer dat we in herhaling vallen, maar het is nu eenmaal ook zo. Als industrieel ingenieur heb je inderdaad de kans én de vrijheid om zelf te kiezen met welke zaken je je bezighoudt. En dagelijks bezig zijn met zaken die je nauw aan het hart liggen, is dat niet de droom van iedereen? Toch ook de jouwe?

Als industrieel ingenieur ben je zeker van je job

Je toekomst ziet er rooskleurig uit, dat is zeker!

“3%. Zo laag is de kans dat binnen nu en 20 jaar een robot het werk van een industrieel ingenieur overneemt.”

En het loon van een industrieel ingenieur mag er ook wezen!

Wist je trouwens dat je bij Tec als industrieel ingenieur meteen aan de slag kan binnen een waaier aan expertisedomeinen als building en infrastructuur, digitaal, farma, industrie, inspectie en petrochemie? Zowel jobs als industrieel ingenieur elektromechanica, industrieel ingenieur bouwkunde, project engineer, als projectleider bouw staan in de aanbieding.

“Waar wacht je eigenlijk nog op om je aan te melden?”

Profiel van een industrieel ingenieur, welke vaardigheden moet je hebben?

Het lijkt ons evident dat een industrieel ingenieur een interesse heeft voor toegepaste wiskunde, wetenschappen, techniek en technologie.

We hebben iemand voor ogen die ’s morgens met een glimlach opstaat, omdat hij uitkijkt naar een dag waarin hij:

  • praktische problemen op een creatieve manier oplost,
  • zaken grondig bestudeert en dan met de juiste oplossing op de proppen komt,
  • uiteraard zeer leergierig door het leven stapt onder het motto “Een dag niets geleerd is een verloren dag’.

Wat doet een industrieel ingenieur verder nog? Vaak oefent hij een leidinggevende functie uit. Daarbij zijn basisvaardigheden als zin voor teamwerk en sociale vaardigheden niet weg te denken.

Zin in een topteam en véél variatie? Ga bij Tec aan de slag als industrieel ingenieur!

Dat is niet alleen een goede carrièremove, werken bij Tec geeft je vast en zeker ook een boost op persoonlijk vlak. Want bij Tec maken we er een missie van éérst jouw skills en kerntalenten te ontdekken. Pas daarna gaan we ermee aan de slag.

Dat betekent concreet dat we ervoor zorgen dat je op de plek terechtkomt waar je talenten het best tot uiting én tot zijn recht komen. Uiteraard houden we bij de keuze van je toekomstige werkomgeving rekening met je persoonlijkheid en interesses. Jij hebt altijd het  laatste woord!

Zeggen de volgende woorden je iets? Passie, integriteit én een positieve kijk op het leven? Met die zaken kom je dagelijks in contact als je werkt bij Tec.

Heb je goesting om deel uit te maken van ons team en een job als industrieel ingenieur uit te oefenen? Zeker nu je een goed beeld hebt én antwoord op de vraag: “Wat doet een industrieel ingenieur?”

Doen! Neem NU contact met ons op! We hebben trouwens nog heel wat andere jobs in de aanbieding.

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs