Dit wordt je loon als werkvoorbereider

Benieuwd wat je loon als werkvoorbereider wordt? We hebben alle cijfers voor je opgelijst. Voor verschillende ervaringsschalen en bedrijven. Ook bij Tec.

Kijk je uit naar een nieuwe job? Word je enthousiast van het vooruitzicht op een goed salaris, nu ja wie niet eigenlijk? Volgens een recent onderzoek is slechts 20% van de werknemers tevreden met hun huidige loon. De kans is groot dat jij bij de overige 80% zit. Tec 2 the rescue! Zegt de job van werkvoorbereider je iets? Ja? Dan ben je wellicht ook geïnteresseerd in het loon werkvoorbereider? Het antwoord vind je hieronder.

Hoeveel bedraagt het gemiddelde loon werkvoorbereider?

We vallen meteen met concrete bedragen in huis. Volgens Indeed verdient een werkvoorbereider in België – zowel vrouw als man – gemiddeld over de hele lijn 3.459 euro per maand. Dat cijfer werd op 24 februari 2022 nog bijgewerkt en is het gemiddelde van 52 doorgespeelde salarissen. De lonen waren afkomstig van zowel junior, medior (al enige jaren ervaring, maar nog niet volleerd) als senior werkvoorbereiders.

Enkele extra cijfers

 • Junior werkvoorbereiders tot 2 jaar werkervaring verdienen gemiddeld maandelijks 2.500 euro bruto.
 • Medior werkvoorbereiders met 3 tot 5 jaar werkervaring verdienen gemiddeld 3.500 euro bruto.
 • Senior werkvoorbereiders met meer dan 5 jaar ervaring zitten qua eindschaal rond de 4.500 euro bruto.

Het landelijk gemiddeld bruto loon voor een werkvoorbereider in België bedraagt 47.467 euro per jaar. Volgens Glassdoor bedraagt het hoogste loon voor een werkvoorbereider in België 52.890 euro per jaar. Kan al tellen, niet?

Op welk loon mag een werkvoorbereider rekenen?

Als werkvoorbereider ben je de spin in het web. Je coördineert het voortraject van een project en onderhoudt contacten met alle betrokken partijen. Het mag duidelijk zijn dat de functie van werkvoorbereider heel belangrijk is, want zonder voorbereiding valt elk project in het water. Daar hoort dan ook een goed maandsalaris bij.

Het loon van een werkvoorbereider is afhankelijk van meerdere factoren.

In de eerste plaats spelen je leeftijd, opleidingsniveau en werkervaring een grote rol. Zo zal het een verschil geven als je beschikt over een middelbaar, hogeschool- , of universitair diploma.

Daarnaast bieden verschillende bedrijven verschillende lonen aan. Als werkvoorbereider kan je aan de slag bij de overheid, bij een bouw-, technisch en industrieel bedrijf en in een adviesbureau. En natuurlijk ook bij het technisch projectsourcingbureau Tec.

In de kleinere bedrijven worden de werkzaamheden van een werkvoorbereider vaak in een algemene functie ondergebracht. De grotere bedrijven verdelen de werkzaamheden dan weer over meerdere functies. In dat geval ga je aan de slag als calculator, planner of tekenaar.

Je loon als werkvoorbereider hangt dus af:

 • van de specifieke taak die je uitvoert,
 • in welk bedrijf je dat doet,
 • én of je betrokken bent bij kleinschaligere of grotere projecten.

Loon werkvoorbereider junior

Ben je een junior werkvoorbereider? In dat geval is je gemiddeld basissalaris afhankelijk van je opleidingsniveau, ervaring, eventueel gelopen stages en de sector waarin je terechtkomt.

Een startende werkvoorbereider in de bouw krijgt een loon tussen de 2.300 en 2.800 euro bruto per maand. In de installatietechniek bedraagt het loon zo'n 2.500 euro bruto.

Waar komt dat verschil vandaan, hoor ik je vragen? Dat heeft vooral te maken met het gevraagde opleidingsniveau.

 • In de bouw werken voornamelijk werkvoorbereiders met een diploma van een hogeschool.
 • In de installatietechniek lopen er meer werknemers rond met een technisch middelbaar diploma.

Als junior werkvoorbereider ondersteun je vaak een medior of senior werkvoorbereider. Gaandeweg doe je meer kennis en kunde op. Lever je foutloos werk af, dan krijg je de steeds complexere en mooiste projecten voor de kiezen. Je verantwoordelijkheid groeit en je salaris volgt.

Salaris werkvoorbereider bouw

Wat zijn de nodige vaardigheden werkvoorbereider bouw? Als werkvoorbereider bouw hou je de voortgang en de berekende kosten op de bouwplaats in de gaten. Je onderhoudt intensief contact met het uitvoerende personeel op de bouwplaats en schakelt tussen de externe contacten en het uitvoerende team. Onderhandelen en vergaderen zitten je in het bloed.

Een werkvoorbereider bouw in België verdient gemiddeld 3.520 euro bruto per maand. De lonen starten vanaf 2.995 euro en lopen op tot 4.050 euro.

 • Een junior werkvoorbereider verdient gemiddeld 3.370 euro per maand.
 • Een medior werkvoorbereider ontvangt maandelijks gemiddeld 3.550 euro.
 • Een senior werkvoorbereider krijgt een gemiddeld maandbedrag van 3.730 euro.

Loon werkvoorbereider HVAC

En hoe zit het met het loon werkvoorbereider HVAC? Als HVAC-planner mag je rekenen op een gemiddeld jaarsalaris van 45.000 euro. Het gemiddelde loon ligt tussen de 38.000 en 55.000 euro (cijfers Stepstone).

Werkvoorbereiders HVAC zijn vooral gegeerd in Brussel, Antwerpen en Gent. Op StepStone.com vind je nu 886 vacatures voor het beroep HVAC-medewerker in België. De kans op werk is dus torenhoog!

Wat zijn je doorgroeimogelijkheden?

Ook dat is een belangrijke vraag! Je kan je uiteraard de vraag stellen of die bruto- en netto looncijfers wel alles zeggen. Een goed loon hebben is in ieder geval meegenomen, maar verlies de extralegale voordelen en secundaire arbeidsvoorwaarden toch maar niet uit het oog. Want ook die zijn niet onbelangrijk.

 • Hoeveel vakantiedagen heb je?
 • Hoe zit het met het woon-werkverkeer?
 • Krijg je een bedrijfswagen?
 • Voorziet het bedrijf in een goede opleiding?
 • Krijg je kansen om je te ontwikkelen en door te groeien?

Als werkvoorbereider kan je opklimmen tot de functie van senior werkvoorbereider, projectcoördinator en projectleider. Een projectleider stuurt een team en een project aan. Hij of zij zorgt ervoor dat het project binnen de gestelde termijn en het vooropgestelde budget wordt gerealiseerd en dat alle kwaliteits- en veiligheidseisen worden nageleefd. Een projectcoördinator legt zich dan weer toe op het ondersteunen van de projectleider.

Werkvoorbereider worden bij Tec?

 • Zoek je een job waarin je kan groeien?
 • Kijk je ernaar uit te werken aan afwisselende projecten?
 • Zoek je een job die een mooie mix biedt van passie, integriteit, teamwork en creativiteit?

Kom dan bij Tec werken! Als werkvoorbereider bieden we je een meer dan marktconform loon. Je krijgt een uiterst competitief salaris, een vast contract, en je werkt op outsourcebasis bij verschillende opdrachtgevers.

Onze belofte aan jou? We zorgen ervoor dat jij als juiste man of vrouw op de voor jou juiste plaats belandt. Je krijgt met andere woorden jobs op maat, zekerheid én afwisseling.

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs