Wat doet een werkvoorbereider? Die biedt veel expertise

Wat doet een werkvoorbereider? Welke profielen komen ervoor in aanmerking? Wat zijn de nodige competenties? En is de job wel iets voor jou? Op al die vragen krijg je hier een antwoord.

Droomde je er als kind van om later werkvoorbereider te worden? Wellicht was het eerder profvoetballer of astronaut. Niet erg. We present you the next best thing: werkvoorbereider! Dit is namelijk zo’n typisch beroep dat je al doende leert kennen. Wat doet een werkvoorbereider nu eigenlijk? Welke profielen komen daarvoor in aanmerking? Welke vaardigheden moet je onder de knie hebben? En vooral, is het iets voor jou? Want jij zal de job uiteindelijk moeten uitvoeren, hè.

Hieronder verduidelijken we wat het beroep precies inhoudt en waar je een opleiding of cursus werkvoorbereiding kan volgen. Maar ook willen we je duidelijk maken waarom het de moeite loont om even te kijken naar de vacatures voor werkvoorbereiders bij Tec. We zijn immers altijd op zoek naar goede kandidaten. Lees vooral verder, want deze kans wil je toch écht niet missen? 😉

Functieomschrijving werkvoorbereider

In’t kort? Een werkvoorbereider coördineert projecten in installatietechniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en bouw en doet daarvoor de eerste planning. Hij zorgt er dus voor dat alles gereed is voordat er met de bouw- of installatiewerkzaamheden wordt begonnen.

Even tussen haakjes, in deze tekst spreken we voor het gemak over een hij, maar uiteraard zijn er ook veel vrouwelijke werkvoorbereiders. En wat voor een powervrouwen dat wel niet zijn.

Nu, terug naar de essentie, wat is de belangrijkste taak van een werkvoorbereider? Die is heel simpel uit te leggen, maar eerlijk gezegd, toch wel ietsie moeilijker om uit te voeren. De persoon die het werk voorbereidt zorgt er in se voor dat alles vlot verloopt. En dat is al meteen een eerste belangrijk item in het profiel van een werkvoorbereider. Hij moet beschikken over een gezonde dosis creativiteit, want vaak moet hij nieuwe manieren bedenken om zaken tot een goed einde te brengen.

Wat doet een werkvoorbereider in het algemeen?

Hij is een onmisbare schakel in het werkproces en zorgt ervoor dat:

  • er een goede planning is,
  • er voldoende en competente mensen beschikbaar zijn,
  • alle benodigde materialen worden ingekocht,
  • het budget niet ontspoort,
  • en dat de technische tekeningen gecontroleerd worden.

Welke taken voert hij uit?

Een werkvoorbereider maakt alles klaar voor de start van een nieuw project. Hij berekent hoeveel tijd, apparatuur en materiaal daarvoor nodig zijn, doet de inkoop van materialen, zorgt ervoor dat het project binnen het budget blijft en alle nodige vergunningen afgeleverd zijn.

Hoe de functie er precies uitziet, hangt af van het bedrijf waar hij werkt en de deelfunctie die hij daar uitoefent – die van planner, tekenaar of calculator. Het gebeurt vaak dat deze drie rollen gecombineerd worden tot een algemene functie van werkvoorbereider. 3 voor de prijs van 1 noemen we dat.

Wat doet een werkvoorbereider als planner?

Een werkvoorbereider werkt aan de planning van projecten, die zag je ongetwijfeld niet aankomen… Hij of zij plant de activiteiten en werkzaamheden die bij het project betrokken zijn. Hij bepaalt het aantal mensen dat nodig is, het aantal arbeidsuren, stelt werkschema’s op en koopt de nodige materialen in. Verder houdt hij contact met alle partners, zowel leveranciers, opdrachtgevers als onderaannemers. Je hoort het, een kick-ass werkvoorbereider zijn is niet simpel.

—> Een natuurlijke communicatieve flair is een basisvereiste.

Wat doet hij als calculator?

Wat de rol van calculator is? Hij richt zich meer op de cijfermatige onderbouwing en berekeningen van de werkzaamheden. Fris die stelling van Pythagoras alvast maar op. Hij verzamelt eerst alle mogelijke informatie over het project en berekent vervolgens de benodigde uren en materialen. Op die manier stelt hij een budget en begroting op voor het project. Hij zoekt ook naar mogelijkheden om te besparen en is verantwoordelijk voor de nacalculaties.

—> Een wiskundige goochelaar is altijd welkom.

En wat doet een werkvoorbereider als technisch tekenaar?

Hij tekent alle technische details van de werk- of bouwprojecten, constructies en installaties uit met een CAD-tekenprogramma. Uiteraard zorgt hij ervoor dat alles perfect in elkaar past.

—> En wat is hier de basisvereiste? Een goed oog voor detail, en als je achternaam “Van Gogh” is, is dat mooi meegenomen.

Het ideale profiel van een werkvoorbereider?

We hebben het hierboven al aangestipt, maar we herhalen het hier even omdat het zo belangrijk is. Een project voorbereiden en plannen lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Een werkvoorbereider moet als expert:

  • kennis hebben van het technisch proces,
  • plannen kunnen lezen en zelf tekeningen maken,
  • en handig zijn met de computer, er komt inderdaad wel wat bureauwerk bij kijken.

Wees er trouwens maar zeker van dat werkvoorbereiders een gegeerde partij zijn. Niet alleen bij Tec zoeken we een nieuwe werkvoorbereider. Op het moment dat we deze blog schrijven staan er op de site van de VDAB niet minder dan 251 jobs in de industrie open.

“Er zijn veel vacatures voor werkvoorbereider. Wie voor de job van werkvoorbereider kiest, kiest voor een goed salaris en een gouden toekomst.”

Hoe werkvoorbereider worden?

Al op de middelbare school wordt er uitleg gegeven over een mogelijke opleiding tot werkvoorbereider via de Onderwijskiezer. Daar vind je mogelijke opleidingen onder meer in de bouw. Daarnaast biedt Syntra opleidingen aan en uiteraard de VDAB ook.

Vaak bieden bedrijven ook opleidingen on the job aan. Net omdat er zoveel verschillende soorten werkvoorbereider zijn en elk type bedrijf zijn eigen klemtonen legt. Hoor ik een betaalde opleiding in de verte?

Kan je ook doorgroeien?

Ja, ja en JA! In de meeste gevallen zal een projectleider je in het begin aansturen, zeker in grote bedrijven. Later kan je doorgroeien tot projectleider, projectcoördinator of zelfs projectmanager worden. Of wie weet, nog verder.

“Voor getalenteerde medewerkers en bekwaam personeel is the sky the limit.”

Voorstel: ga bij Tec aan de slag als werkvoorbereider

Dat zou wel eens een carrièremove kunnen zijn om “u” tegen te zeggen, maar zeker ook een boost op het persoonlijke vlak. Want bij Tec maken we er een missie van jouw skills en kerntalenten te ontdekken en daar dan mee aan de slag te gaan.

Wat betekent dat nu concreet? Dat betekent dat we ervoor zorgen dat je op die plek terechtkomt waar je talenten het best tot uiting komen. En dat is nog niet alles, want we houden ook rekening met je persoonlijkheid en interesses.

Zeggen de volgende woorden? Passie en integriteit aangevuld met een positieve kijk op het leven. Die zaken vind je als je werkt bij Tec.

Goesting gekregen om deel uit te maken van ons team en werkvoorbereider te worden? Zeker nu je een goed beeld hebt én antwoord op de vraag: “Wat doet een werkvoorbereider?”

Doen! Neem NU contact met ons op. We hebben trouwens nog heel wat andere jobs in de aanbieding.

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs