Dit doet een werkvoorbereider piping bij Tec

Altijd al willen weten wat een werkvoorbereider piping doet? Bekijk het interview met Kenneth en Jelle & lees wat voor interessante dingen ze te zeggen hebben.

We present you Jelle en Kenneth, een werkvoorbereider en een werkvoorbereider gone supervisor, beiden gespecialiseerd in piping. Je ziet en hoort ze in het filmpje hieronder. Benieuwd naar wat ze allemaal hebben te vertellen? Lees vooral verder!

Beide mannen werken al verschillende jaren voor Tec als werkvoorbereider piping. Jelle werkte eerst ergens anders maar heeft nu zijn plaats gevonden bij Tec. Kenneth werkt al acht jaar voor Tec, de eerste vijf als werkvoorbereider en is dan doorgegroeid als supervisor. Geen van de twee heeft een 'echte' opleiding gevolgd om werkvoorbereider piping te worden. Maar daar hebben ze zich niet door laten tegenhouden!

Jelle had al veel ervaring met computers en mechanische kennis uit zijn vroegere werkervaringen. Om de job van werkvoorbereider te kunnen doen leerde hij veel uit zichzelf en werd daarbij geholpen door collega’s met kennis van zaken. Hadden we al verteld dat de collega’s bij Tec allemaal uit de bovenste schuif komen?

Ook Kenneth leerde alles on the field. Hij kreeg de kans zich in te werken als werkvoorbereider piping bij Total. Dat was zijn eerste klant en tot op vandaag zit hij daar nog steeds. “Ervoor werkte ik als pijpfitter en dat bleek de perfecte start om een doorgroei te maken naar werkvoorbereider piping”, lacht hij.

Hoe ziet een dag als werkvoorbereider piping en mechanical eruit?

Een dag als werkvoorbereider is nooit hetzelfde, van een unieke job gesproken. Beide mannen maken meteen duidelijk hoe gevarieerd de job van werkvoorbereider piping wel niet is. “Er is geen sprake van een dagelijks stramien omdat elke dag wel wat anders biedt”, zegt Kenneth.

“Elk probleem is anders en moet dan ook op een andere manier aangepakt worden. Om mijn dag goed in te plannen analyseer ik dagelijks mijn workload. Vervolgens ga ik naar buiten om eventueel foto’s te nemen van wat er moet gebeuren. Of ik plan verdere gesprekken in om meer mechanische en engineeringdetails te weten te komen. Vervolgens werk ik alle details uit in het softwaresysteem.”

Jelle omschrijft zijn dagtaak als volgt: “Er komen projecten naar me toe die ik moet voorbereiden. Dat houdt in dat ik de nodige informatie, tekeningen en technische data verzamel binnen het bedrijf. Dan ga ik naar buiten om te bekijken wat er precies moet gebeuren, waar, hoe en wanneer. Dat doe ik allemaal om er zeker van te zijn dat ik de job begrijp en weet wat er precies moet worden uitgevoerd. Vervolgens bekijk ik hoe ik alles zal gaan aanpakken, welke kranen en materialen ik nodig heb en dergelijke.”

Wat vinden Kenneth en Jelle de meerwaarde van hun job?

Zowel Kenneth als Jelle vinden de afwisseling in hun job fantastisch. “Elke job trekt op elkaar, maar dat zou je verbazen”, zegt Jelle. “Een toestel is een toestel, maar de omgeving waar het staat speelt ook een rol. De specifieke situatie, de hoogte, de materiaalsoort… Ik moet echt telkens opnieuw uitzoeken hoe alles in elkaar steekt om de job perfect uit te voeren.”

Ook Kenneth vindt het een meerwaarde dat geen enkel project hetzelfde is, maar altijd opnieuw een andere voorbereiding en aanpak vereist. “Alle mensen met wie ik in contact kom, zijn altijd weer anderen”, zegt hij.

“De job is hetzelfde, maar de variatie maakt de job enorm interessant en leuk om te blijven doen.”

Over welke kwaliteiten moet een werkvoorbereider piping beschikken?

Volgens Kenneth moet een goede werkvoorbereider vooral flexibel zijn, net omdat elke job anders is. “Je moet je elke keer opnieuw volledig kunnen openstellen. Verder is een goede praktische ingesteldheid belangrijk en het talent om de inhoud en de invulling van een job analytisch te bekijken”, zegt hij. “Mijn grote voordeel is dat ik al veel van de jobs zelf heb uitgevoerd. Ik ken dus de problemen die kunnen opduiken. Dat helpt enorm bij elke analyse”.

Ook Jelle vindt het een voordeel om te beschikken over technische werkervaring om de job van werkvoorbereider piping tot in de perfectie te kunnen uitvoeren. “Ik kom zelf uit het veld en heb enkele jaren mee gesleuteld. Ik weet dus wat er fout kan lopen. Daarnaast is materiaalkennis en enige ervaring met computers zeker een plus.”

Welke tips hebben ze voor toekomstige werkvoorbereiders piping en mechanical?

“Je moet geëngageerd zijn om de job te willen doen, zowel binnen in het bedrijf als buiten. Je moet gaan kijken, gedreven zijn om alles te willen opzoeken, alle papierwerk correct te doen en achter de juiste attesten aan te gaan,” zegt Jelle.

Kenneth vertelt dan weer dat hij in die eerste maanden en jaren dat hij aan het werk was als werkvoorbereider piping, en zelfs nu hij is doorgegroeid als supervisor, enorm veel feedback heeft gekregen van verschillende mensen. “Iedereen heeft zijn eigen manier van werken en iedereen geeft tips op zijn manier. En uiteindelijk ontwikkel je ook je eigen werkwijze."

"Belangrijk is dat je finaal iets neerzet waar iemand anders direct mee aan de slag kan.”

Waarom hebben beide mannen gekozen voor een job als consultant bij Tec?

Jelle werd regelmatig door Tec gecontacteerd en koos uiteindelijk voor een job als consultant omdat “Tec een bedrijf is dat in de wijde wereld van piping en mechanical gekend is.” Voor hem bestaat Tec uit een team van gemotiveerde, getalenteerde mensen die in hun job vooruit willen, die alles tot een goed einde willen brengen en ervoor zorgen dat alles werkt zoals het hoort. “Bij Tec ontstaan elke dag nieuwe ambities”, besluit hij.

Doorgroeien bleek niet zo eenvoudig in de firma waar Kenneth vroeger werkte. “Tec nam me in dienst als beginner zonder ook maar enige ervaring, en daar ben ik nog steeds blij om. Mijn loyaliteit is dan ook groot”. Tec betekent voor hem betrouwbaarheid en correctheid. Op onze vraag naar zijn ambitie antwoordt hij dat hij nu eventjes zoet is. “Ik ben net coördinator geworden, maar ik ben er zeker van dat ik in de toekomst nog kansen ga krijgen. Dus wie weet 😁”, besluit Kenneth. Een open einde dus, met andere woorden nog materiaal voor onze volgende blogpost 😉

Zin in een carrière bij Tec als werkvoorbereider piping?

Of zin in een van de andere Tec-jobs?

Hier lees je waarom werken bij Tec niet eens zo'n slechte keuze is! En wat het loon van een werkvoorbereider is.

Aarzel niet en meld je aan! Dan via e-mail of telefonisch via +32 3 270 97 00

We gaan graag even met jou rond de tafel zitten. Of net buiten, want zoals je net hebt gelezen moet je als werkvoorbereider bereid zijn om beide te doen!

(c) C’bon

Tec is een technisch projectsourcingbureau, onderdeel van GRITT. Onze professionals brengen projecten naar nieuwe hoogten, aan de hand van gezonde passie en expertise. Doe je met ons mee?

Bekijk onze jobs